Hver dag

Når du vågner om morgenen vil der altid være en lille smule fugt i dine dyne og hovedpude. Derfor skal du lige lade dem dampe af inden du reder sengen og lægger sengetæppe på.

En gang om måneden

Din dyne og pude har rigtig godt af frisk luft. Så minimum en gang om måneden skal du tage med ud i det fri og lade dem hænge lidt. Giv dem også en ordentlig rystetur, når du nu er i gang, men lad være med at banke dem og hold støvsugeren langt væk!

2-4 gange om året

Vask din dyne og hovedpude 2-4 gange om året. Din dyne fylder meget, så der er ikke plads til andet i vaskemaskinen – dyner skal vaskes enkeltvis. Til gengæld kan du godt vaske to hovedpuder på samme tid.

Alle vores dundyner kan (skal) vaskes ved 60 grader. Vask på skåneprogram eller tilsvarende program med høj vandstand og lav tromlerotation.

Du kan sagtens bruge almindeligt vaskemiddel (dog altid et vaskemiddel uden enzymer), men hvis du vil gøre det ekstra godt skal du bruge noget særligt dunvaskemiddel, fx fra Quilts of Denmark som er deklareret af Astma & Allergiforbundet.

Centrifuger dynen/puden efter vask. Vælg den mest skånsomme centrifugering.

Når du har vasket din dyne og hovedpude SKAL de en tur i tørretumbler. Temperaturen skal være ca. 60-80 grader. Kom gerne et par tennisbolde i tørretumbleren, de sørger nemlig for at dunfyldet holdes i bevælgese og gør derved tørringen mere effektiv.

Tørretiden er 3-5 timer, men vil være afhængig af hvor effektiv din tørretumbler er. Det er meget vigtigt at din dyne og pude er knastør inden du tager den ud – ellers risikerer du at fyldet begynder at mugne inde fra.

Et lille tip: Vej din dyne  inden du vasker den. På den måde kan du veje dig frem til hvornår den er helt tør igen – dvs. når den vejer det samme som før du vaskede den.

Efter behov

Hvis din dyne eller hovedpude har brug for pletrensning, så brug en hårdt vredet svamp.